Hogyan roncsolja az osteoarthrosis (OA) a térdet?

A térd a test legnagyobb és a legerősebb ízülete. Alkotórészei a combcsont (femur) alsó vége, a sípcsont (tibia) felső vége valamint a térdkalács (patella). A három csont végét, ahol összeérnek, ízületi porc borítja. Ez a sima, csúszós anyag védi és kipárnázza a csontokat, miközben hajlik és kiegyenesedik a térd.

Az osteoartrózis az artrózis leggyakoribb formája a térdben. Degeneratív, „elhasználódás” típusú arthrosis, ami leginkább 50 éves vagy még idősebb korban jelentkezik, de fiatalabbaknál is előfordulhat.

Osteoartrózis esetén a térdízületi porc fokozatosan elkopik. Ahogy a porc kopik, felszíne töredezett és érdes lesz, a csontok közötti ízületi rés szűkül. Ennek eredményeként a csontok összedörzsölődnek, ami fájdalmat és csontkinövést okoz.*

1. Fokozatú (kétes) OA; Minimális roncsolódás. Már 10%-os porcpusztulás. Az 1. fokozatú osteoarthrosisos beteg nagy valószínűséggel nem tapasztal sem fájdalmat, sem kellemetlenséget, mivel az ízület alkotóelemeinek kopása még csekély mértékű.

2. Fokozatú (enyhe) OA; Az ízületi rés szűkül. Megkezdődik a porkárosodás. Megjelennek az osteophyták. Ez az a fokozat, amikor a beteg először tapasztalhat tüneteket. Hosszú sétát vagy futást követő fájdalmat, inaktivitás után ízületi merevséget, térdelés vagy hajlítás közben jelentkező érzékenységet.

3.  Fokozatú (mérsékelt) OA; Az ízületi rés mérsékelt beszűkülése. A csontfelszínig terjedő porchiányok alakulhatnak ki. A 3. fokozatú OA-ban szenvedő betegek valószínűleg gyakran tapasztalnak fájdalmat séta, futás, térdhajlítás vagy térdelés közben.

4. Fokozatú (súlyos) OA; Az ízületi rés nagymértékű beszűkülése. 60%-ot elérő porcpusztulás. Nagyméretű osteophyták. A 4. fokozatú OA-ban szenvedő betegek erős fájdalmat tapasztalnak séta közben és az ízület mozgatásakor.**

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH